Η αιμοδοσία σώζει ζωές…κυριολεκτικά. Ακόμα όμως κι αν είστε εγωιστής και δε σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε άλλους, μία νέα μελέτη ίσως να σας ...
Η αιμοδοσία σώζει ζωές…κυριολεκτικά. Ακόμα όμως κι αν είστε εγωιστής και δε σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε άλλους, μία νέα μελέτη ίσως να σας πείσει να γίνετε και εσείς αιμοδότης για... το δικό σας καλό. Το Macquarie University της Αυστραλίας πραγματοποίησε μία έρευνα με δείγμα 285 πυροσβέστες από την Victoria, οι οποίοι δώρισαν αίμα και πλάσμα μέσα στην πάροδο 12 μηνών.
Στο αίμα μας έχουμε ορισμένα χημικά τα οποία απορροφούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως “παντοτινά”, καθώς δε διασπώνται στη φύση. Στην περίπτωση των πυροσβεστών, αυτά τα χημικά ήταν τα PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), στις οποίες εκτίθενται μέσω του αφρού πυρόσβεσης. Έτσι οι πυροσβέστες έχουν μεγαλύτερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους από το γενικό πληθυσμό.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως τόσο η τακτική αιμοδοσία όσο και η προσφορά πλάσματος οδήγησαν σε σημαντική μείωση των επιπέδων PFAS στο αίμα, σε σχέση με το control group. Ενώ και οι δύο μέθοδοι είναι αποτελεσματικοί στη μείωση των επιπέδων PFAS, οι δωρεές πλάσματος ήταν πιο αποτελεσματικές και πρόσφεραν μείωση επιπέδου 30%.
Να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά καταγράφεται τρόπος μείωσης των PFAS στο αίμα και δεν οφείλεται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή περίπλοκη διαδικασία, αλλά στην ανιδιοτελή (έως τώρα) προσφορά αίματος για το συνάνθρωπό μας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 95 πυροσβέστες έδιναν αίμα κάθε 12 εβδομάδες, 95 πυροσβέστες έδιναν πλάσμα κάθε 6 εβδομάδες και 95 πυροσβέστες δεν έδωσαν τίποτα, αποτελώντας το control group. Τα επίπεδα PFAS στο control group παρέμειναν απαράλλαχτα.
Τα PFAS χημικά δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους πυροσβέστες. Τα βρίσκουμε παντού, από τις μπογιές έως τα τηγάνια και έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Οι πυροσβέστες βάζουν συχνά την υγεία και την ασφάλεια άλλων πάνω από τη δική τους, οπότε είναι ευχάριστο που τα αποτελέσματα από αυτήν την έρευνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την υγεία των πυροσβεστών οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει υψηλά επίπεδα PFAS λόγω της σημαντικής προσφοράς τους στην κοινωνία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
COMMENTS